Interview met Iwan Kriens, eigenaar van een historisch pand in de binnenstad van Delft. Ook in het historische centrum van Delft zijn veel mensen bezig met het renoveren en verduurzamen van hun pand. Iwan Kriens is een van deze mensen en heeft gekozen voor toepassing van het VR Glas.

Wie is Iwan Kriens?

De grootvader van Iwan Kriens was kunstschilder. Zelf heeft hij bouwkunde gestudeerd in Delft, daar woont hij sinds 1965 nog steeds. Al weer 30 jaar op de Koornmarkt op de plek waar vroeger de bierbrouwerij ‘De Baers’ heeft gestaan.
Aanvankelijk werkte hij als docent stedebouwkundig ontwerpen op de TU, later als stedebouwkundig adviseur van een aantal middelgrote steden in Noord-Holland en Brabant. In aansluiting daarop heeft hij 12 jaar gewerkt voor de gemeente Delft, onder andere als hoofd van de Stedebouwkundige dienst. Hij schreef in die hoedanigheid de nota ‘Kijkwijzer, naar een gestructureerd welstandsbeleid’ over regels voor vormgeving bij oud- en nieuwbouw in historische omgeving. Later ging hij weer lesgeven op de faculteit Architecture in het vak Ruimtelijke Planning: niet over hoe je mooie dingen ontwerpt maar hoe je die ontwerpen gerealiseerd krijgt.
Inmiddels is Iwan Kriens met pensioen, schildert en tekent zelf en bemoeit zich af en toe nog als bewoner met het wel en wee van stedebouwkundige zaken in de gemeente Delft.

U heeft uw woning onlangs gerenoveerd. Waarom heeft u dat moeten/willen doen?

Een huis uit 1880 heeft geregeld onderhoud nodig. De buitenkant van het huis moest weer geschilderd worden. Daar was een steiger voor nodig, eerst aan de voorgevel en later aan de achterkant. En als die steiger er eenmaal staat is het goed die optimaal te benutten. Dus ook maar isolerend glas.

Hoe heeft u van Van Ruysdael gehoord?

Omdat ik tijdens mijn werk in de gemeente Delft veel te maken had met welstand stuitte ik al gauw op het probleem dat voor dubbel glas de bestaande ramen niet geschikt waren en dat nieuwe kozijnen met raamhout voor dubbel glas een niet bij de historie passende detaillering hadden.
Later las ik een artikel in Monumenten (09-2004) over VR Glas, kopieerde dat en verspreidde dat onder vrienden en kennissen in de binnenstad. Pas toen mijn buurman zijn enkel glas liet vervangen door VR Glas begon ik te denken aan toepassing in mijn eigen huis. Inmiddels had ik ook kennis gemaakt met Michel Trompert die op een informatieavond van de gemeente over onderhoud van monumenten zijn verhaal hield over isoleren in balans.

Waarom heeft u voor VR Glas gekozen?

Het is tot nu toe het enige isolerende glas dat in bestaande (historische) kozijnen is toe te passen en van hoge kwaliteit is gebleken.

Wie heeft u hierin geadviseerd?

Michel Trompert zelf, toen nog vaak in Delft opererend. Inmiddels is hij ook internationaal actief.

Voor welke glassoort heeft u gekozen en waarom? (modern, klassiek, ambachtelijk)

Aan de gracht heb ik gekozen voor klassiek (VR 22.08) omdat de buren dat ook hadden en omdat het een geraffineerde historische uitstraling heeft. Aan de achtergevel heb ik in bestaande kozijnen voor de moderne versie gekozen 
(VR 12.09).

Welke verbeteringen in uw woning zijn te merken na het toepassen van het VR Glas?

Het glas werd geplaatst in de maand mei. De eerste avond na plaatsing in de ramen van onze slaapkamer merkte mijn vrouw op dat het carillon van de Nieuwe Kerk (speelt ieder kwartier) het niet meer deed. Gelukkig bleek dat niet waar te zijn want bij geconcentreerd luisteren was hij toch te horen, maar dan wel heel zacht. Een mooier bewijs van de goede geluidsisolatie was niet denkbaar.
Maar ook overdag is, het verkeerslawaai van gracht beduidend minder.
Hoewel we nu een hele zachte winter achter de rug hebben kunnen we constateren dat de binnentemperatuur een stuk makkelijk te beheersen is. De conclusie van onze buurman dat het VR Glas hem de helft van de stookkosten scheelt moet voor ons nog bewezen worden.
Overigens rammelen de oude schuiframen niet meer door de eveneens toegepaste tochtwering (VR Strips), ook dus een winstpunt.

Wat vindt u van het Van Ruysdael concept Isoleren in Balans?

Het klinkt als een sprookje zo mooi. Daardoor lijk je in eerste instantie te denken: dat kan allemaal toch niet waar zijn? De werkelijkheid bewijst echter het gelijk van het concept. Dus zijn verhalen over ervaringen van toepassingen van groot belang, zowel in de publiciteit als van mond tot mond.

Hoe hebben mensen in uw omgeving (buren, vrienden, familie) gereageerd op het VR Glas?

Feitelijk zijn mijn buren er eerder mee begonnen en heb ik van hun ervaringen geleerd. Inmiddels heeft een andere buurman recentelijk nu ook VR Glas laten plaatsen en er zullen er meerdere volgen. Aan vrienden en familie heb ik de ervaringen verteld en hen de informatie opgestuurd.

Heeft u een Echtheidscertificaat en/of Garantiecertificaat aangevraagd?

Nee, inmiddels heb ik wel gemerkt dat er zonder certificaat ook volop garantie op het glas wordt gegeven.

Bekijk de foto's op onze projectpagina

naar het overzicht van alle nieuws- en persberichten