condens

In huis, op kantoor en op school wordt vocht geproduceerd (ademen, koken, douchen, wassen). Bij spouwglas wordt het binnenste glas blad opgewarmd, waardoor overtollig vocht niet meer aan de binnenkant op het glas kan condenseren. Dit overtollig vocht blijft in de eerste instantie als damp in de lucht hangen, en vormt een probleem.

Als lucht meer vocht bevat, is er meer energie nodig om dezelfde temperatuur te bereiken. In een ruimte met meer vocht, daalt de gevoelstemperatuur, omdat vocht warmte aan de menselijke huid onttrekt. De natuurlijke reactie daarop is ramen of ventilatieroosters te sluiten en de verwarming hoger te zetten. De warmere lucht neemt dan nog meer vocht op, en daarmee neemt de energievraag toe. Overtollig vocht zal uiteindelijk onbedoeld neerslaan op andere delen in de bouwconstructie. Dit leidt tot bacteriën en schimmels. Naarmate huizen, kantoren en scholen meer worden afgesloten met isolatie, neemt het ziektebeeld bij de gebruikers en het aantal bouwaantastingen toe.

Isoleren in Balans maakt met de toepassing van het isolerend enkelglas van Van Ruysdael, wonen en werken weer gezond. Door de prettige gevoelstemperatuur blijft dit glas zonder comfortverlies het koudste oppervlak in de gevel. Zo kan overtollig vocht neerslaan in de vorm van condens.

Condens geeft het natuurlijke signaal, dat extra ventilatie nodig is. Door eenvoudig een raam te openen, wordt overtollig vocht afgevoerd. De luchtvochtigheid binnen blijft op een gezond niveau. Door natuurlijk te ventileren met Isoleren in Balans krijgt bacterie- en schimmelvorming geen kans.

condens